Wczytuję dane...

Jeśli patelnia do kuchni to koniecznie ceramiczna. Na pewno wiesz, dlaczego?

Patelnie teflonowe może i wydają ci się dobrym pomysłem, bo ich śliska powłoka skutecznie zapobiega nadmiernemu przywieraniu, to w praktyce nie jest już tak różowo. Jeśli uszkodzisz ich powłokę, drobinki teflonu będą przenikały do potraw, a to z kolei poważne zagrożenie dla twojego zdrowia. Bez żartów.

 

Wyrzuć ze swojej kuchni teflonową patelnię

Mimo że w sprzedaży nie znajdziesz już patelni aluminiowych, to te pokryte teflonem niczym specjalnie od nich nie odbiegają. Teflon ma to do siebie, że pozwala co prawda na komfortowe smażenie bez użycia tłuszczów (masła, oleju, oliwy itd.), ale w pewnych okolicznościach stanowi realne zagrożenie dla twojego zdrowia. Jak to możliwe? Powłoka teflonowa z czasem ulega naturalnemu zużyciu – szczególnie, jeśli nie przestrzegasz podstawowych zasad eksploatacji i zamiast drewnianej szpatułki, sięgasz po stalowe sztućce.

Pamiętaj, że nawet drobne uszkodzenie teflonowej powłoki będzie powodem, dla którego drobinki tego syntetycznego polimeru przedrą się do potraw. Pomijamy w tym miejscu już fakt, że zarysowana teflonowa patelnia traci swoje pierwotne właściwości.

 

Uwaga!

Teflonowe patelnie są także podatne na przegrzanie. Co prawda w przypadku typowych patelni nie mamy do czynienia z czystym teflonem, bo ten ulega rozpadowi już przy temperaturze 327 °C, powłoki stosowane w gastronomii są w stanie znieść najwyżej 400 °C.

 

Czy patelnie teflonowe zawierają rakotwórczy PFOA?

Rakotwórcze działanie patelni z powłokami teflonowymi nie zostało potwierdzone ani w sposób jednoznaczny obalone badaniami laboratoryjnymi. Przypuszcza się jednak, że kiedy teflon nagrzeje się do temperatury równej lub wyższej niż 400 °C, teflon uwalnia szkodliwy PFOA, czyli inaczej kwas perfluorooktanowy.

  

Dlaczego właśnie patelnie ceramiczne?

Patelnia ceramiczna ma to do siebie, że znacznie lepiej znosi długotrwałą ekspozycję na nadmierną temperaturę, a przy tym jest całkowicie obojętna dla potraw. Powłoki ceramiczne są przy tym odporne na uszkodzenia mechaniczne, szybciej i bardziej równomiernie nagrzewają się. Ostateczne właściwości jakich możesz spodziewać się po patelni ceramicznej to wypadkowa liczby warstw jaką została pokryta – im ich więcej, tym lepiej. Modele wiodących producentów, a w tym m.in. patelnie ceramiczne Gerlach są pokrywane nawet 3-4 warstwami.

Co ważne, ceramika b. dobrze znosi także chemię kuchenną, gwałtowne wahania temperatury i nie złuszcza się wraz z upływem czasu.

 

W sprzedaży znajdziesz przede wszystkim:

  • patelnie ceramiczne płaskie: idealne do smażenia,
  • patelnie ceramiczne głębokie: do duszenia mięs, smażenia warzyw kuchni azjatyckiej,
  • patelnie ceramiczne grillowe: do grillowania mięs, warzyw i owoców.

 

Wybrane patelnie ceramiczne z oferty sklepu Tylko Stylowe

  

1. Patelnia ceramiczna Gerlach Passion

  

gerlach patelnia passion 

  

Passion to uniwersalna patelnia, którą z powodzeniem możesz myć w zmywarce bez obaw o uszkodzenie ceramicznej powłoki. Do jej produkcji Gerlach wykorzystał najwyższej jakości komponenty, dzięki czemu Passion została objęta 2 letnią gwarancją.

 

2. Patelnia ceramiczna z drewnianą rączką

  

gerlach patelnia natur

 

Grube dno, dwuwarstwowa powłoka ceramiczna i ponadprzeciętna gładkość to 3 z 10 powodów, dla których patelnia Natur powinna trafić do twojej kuchni. W trosce o twoje bezpieczeństwo producent zdecydował się na zastosowanie starannie wyprofilowanej rączki z naturalnego drewna bukowego.

 

3. Lekka patelnia [Gerlach Harmony]

  

gerlach patelnia harmony

  

Szukasz lekkiej, poręcznej patelni z powłoką ceramiczną? Świetnie, bo teraz masz Harmony. To wygodna, w 100% bezpieczna patelnia, dzięki której wszystkie posiłki będziesz mógł przygotowywać w niższych temperaturach i to przy użyciu śladowych ilości tłuszczów. Uniwersalna budowa korpusu Harmony to gwarancja kompatybilności ze wszystkimi rodzajami kuchni – elektrycznymi, gazowymi i indukcyjnymi.