Wczytuję dane...

Nowa zastawa stołowa do kuchni i jadalni. Przeczytaj, jak się za to zabrać

Wybór zastawy stołowej nie jest wcale tak prosty, jak mogłoby ci się wydawać. W końcu do twojej dyspozycji jest kilkadziesiąt różnych kompletów, które różnią nie tylko pod względem wzorniczym, wykończeniowym, ale i samym materiałem wykorzystanym do ich produkcji.

 

Te pytania zadaj sobie przy wyborze zestawu obiadowego

 

1. Jakie są różnice między fajansem, porcelitem, a prawdziwą porcelaną?

Porcelana to materiał szlachetny, który na tle wszystkich innych jest w zasadzie bezkonkurencyjny. Delikatna, lekka, a przy tym nieskazitelna pod względem kolorystycznym i delikatnie transparentna (im cieńsza, tym bardziej pożądana i zarazem bardziej przejrzysta).

 

Zestawy obiadowe wykonane w 100% z porcelany charakteryzują się niepowtarzalnym wglądem i mimo że nieco gorzej znoszą gwałtowne wahania temperaturowe oraz siły ścierne, świetnie prezentują się podczas szczególnych okazji.

 

Z kolei ceramika jest bardziej odporna na codzienną eksploatację, a co za tym idzie – można z powodzeniem myć ją w zmywarkach automatycznych. Niestety ani fajans, ani porcelit nie mogą pochwalić się śnieżnobiałym odcieniem, subtelnym chwytem i wykończeniem pełnym detali.

 

Warto wiedzieć: Filiżanki z porcelitu, fajansu i kamionki mają zazwyczaj mało wyraziste, obłe kształty – z kolei porcelana może być dowolnie formowana.

 

O tym, co wynika z różnic między porcelaną, a ceramiką pisaliśmy także w artykule: Oryginalne zestawy obiadowe Villa Italia Renesans, Sense czy Venice? »

 

2. Ile elementów rzeczywiście potrzebuję?

Zanim zdecydujesz się na konkretny zestaw zwróć uwagę na liczbę elementów jakie je tworzą. W sprzedaży dostępne są zestawy obiadowe dla 6 i dla 12 osób. W zestawach 6-osobowych znajdziesz talerze płytkie, głębokie, deserowe, salaterki i półmiski – w 12-osobowych standardem są także wazy i bulionówki.

 

Możesz wybierać między tzw. zamkniętymi i otwartymi zestawami. W przypadku tych drugich zakup poszczególnych elementów nie stanowi żadnego problemu. Z kolei zestawy zamknięte to te, które występują wyłącznie w gotowych modułach, a doposażenie ich w dodatkowe elementy (np. na wypadek stłuczenia filiżanki lub półmiska) własną rękę jest trudne, o ile w ogóle możliwe.

 

3. Sztućce do zastawy stołowej ze stali, złota, czy srebra?

W sprzedaży znajdziesz 3 rodzaje sztućców – te ze stali nierdzewnej (tzw. ze stali chirurgicznej), a także z materiałów szlachetnych, a w tym srebra i złota. W zastosowaniach domowych najlepiej sprawdza się stal. Nie bez powodu, bo wyróżnia się wysoką odpornością na działanie kwasów, chemii czyszczącej, ścieranie i uszkodzenia mechaniczne. Możesz myć je w zmywarce bez obaw o utratę połysku. Stal nierdzewną do produkcji sztućców wykorzystują wiodący producenci – także sam Gerlach.

 

Z kolei srebro i złoto to sztućce dla tych, którzy wymagają prestiżu, ponadprzeciętnych wrażeń estetycznych (co ciekawe – wiele osób nie jest w stanie odróżnić sztućców ze stali od tych ze srebra), ale są w stanie zaakceptować pewne kompromisy. Oba materiały źle znoszą codzienną eksploatację, są podatne na matowienie, wymagają ręcznego, starannego czyszczenia i przechowywania w specjalnych warunkach.

 

Więcej na ten temat przeczytasz w artykule: Jakie sztućce do zastawy stołowej? »

  

4. Do nowoczesnego, czy klasycznego wnętrza?

Sposób wykończenia zastawy stołowej nie jest bez znaczenia:

 

A: Zastawy retro

 

Villa Italia Renesans

 

Na zdjęciu zestaw: Villa Italia Renesans

 

Ostre kształty nawiązujące do dziewiętnastowiecznego wzornictwa – szykowne, podniosłe, starannie wykończone złotem.

 

B: Zastawy nowoczesne

 

villa italia verona

 

Na zdjęciu zestaw: Villa Italia Verona

 

Minimalistyczne, ale wyraziste zdobienia i lekka forma.

 

C: Zestawy uniwersalne

 

villa italia eclat

 

Na zdjęciu: Villa Italia Eclat

 

Nie budzą skrajnych emocji, dzięki czemu doskonale sprawdzą się na co dzień, jak i od święta.

 

Zapoznaj się także z innymi materiałami na naszym blogu

 

Kieliszki do szampana. Jakie wybrać? » Tulipan i flet to dwa tylko z pozoru podobne do siebie kieliszki, w jakich możesz podać Dom Pérignon [...]

 

Nóż dla szefa kuchni. Ceramika czy stal nierdzewna? » Stal nierdzewna wcale nie musi ustępować ceramice. Wprost przeciwnie, to nadal jeden [...]

 

Jaka patelnia do kuchni? Ceramiczna, a może teflonowa? » Ceramiczne patelnie są w 100% odporne na przegrzanie, a przy tym potrawy [...]