Wczytuję dane...

Garnki niemieckie – czy warto kupić?

Jeśli czytasz ten artykuł to zapewne zastanawiasz się na zakupem niemieckich garnków. Czy warto wydać tyle pieniędzy i jakie garnki wybrać. Postaramy się przyjrzeć dostępnym produktom, tak, żeby ułatwić odpowiedz na te pytania.

1. Cena


Czy garnki niemieckie są tanie? Zdecydowanie nie. Za co więc płacimy decydując się na zakup?
Jest kilka czynników, które wpływają na wyższą cenę. Naczynia są projektowane i często produkowane w Niemczech. Oznacza to wyższe koszty, ale też jakość wykonania i dobrą jakość użytych materiałów.
Kwestia materiałów nie budzi nadmiernych emocji jeśli chodzi np. o garnki ceramiczne ale garnki stalowe? Stal nierdzewna to stal nierdzewna. Jakich tu można spodziewać się niespodzianek?
Termin stal nierdzewna określa ogólne parametry stopu stali, jednak materiały wykorzystywane przez rożnych producentów nie są takie same, różnią się składem, właściwościami oraz ceną. Dlatego np. na stali nierdzewnej niektórych producentów pojawiają się plamy a na innej nie. Warto wspomnieć, że niektórzy producenci, jak np. WMF, korzystają z własnych, opatentowanych stopów (Cromargan).

2. Jakość i trwałość


Dobre materiały są niezbędne do otrzymania produktu dobrej jakości, jednak efekt końcowy zależy w bardzo dużej mierze od jakości i staranności wykonania. Jakość wykonania to efekt dobrze opracowanych procesów produkcyjnych, nowoczesnego parku maszynowego i staranności pracowników. Są to też elementy, które wpływają na koszty produkcji. Garnki, w które włożono więcej pracy i staranności muszą kosztować drożej.

3. Przemyślane rozwiązania


Dobry produkt to produkt wygodny i bezpieczny w użytkowaniu. Dobrze przemyślany projekt, oparty na wieloletnim doświadczeniu daje w efekcie garnki wyposażone w wiele udogodnień. Należą do nich np. dobrze wyprofilowane brzegi naczyń ograniczające skapywanie, skale i podziałki wewnętrzne ułatwiające odmierzanie płynów, nie nagrzewające się i nie odpadające uszy, które zapewniają też pewny i bezpieczny chwyt. Specjalnie wyprofilowane, nie podskakujące pokrywy zapobiegające nadmiernemu parowaniu płynów, wielowarstwowe dna zapewniające energo-oszczędność itd. Wszystkie te cechy znajdziecie w opisie poszczególnych naczyń. Warto zwrócić na nie uwagę, bo różnica między tanimi a dobrymi jakościowo wyrobami polega na trudnych czy też nieopłacalnych do skopiowania szczegółach.

4. Rodzaje naczyń.


Naczynia kuchenne można w uproszczeniu podzielić na stalowe, ceramiczne, emaliowane i żeliwne. Jeśli chodzi o naczynia żeliwne nie będziemy się tutaj nimi szczególnie zajmować, ze względu na popularność skupimy się w pierwszej kolejności na garnkach stalowych.

4.1. Garnki i naczynia stalowe


Stal nierdzewna to najpopularniejszy materiał, z jakiego wykonuje się garnki. Potentat w produkcji wyposażenia kuchni, Fissler, oferuje przede wszystkim garnki stalowe. To trwałe i praktyczne w użytkowaniu naczynia, wykończone w połysku lub o satynowanej powierzchni. (Satynowana powierzchnia to bardzo praktyczne rozwiązanie, bo bardzo ogranicza pozostawianie wszelkich śladów na powierzchni naczyń.)
Dobrej jakości stal nierdzewna ułatwia utrzymanie czystości, nie zużywa się ani nie odbarwia. Producenci wyposażają garnki stalowe w wiele udogodnień, jednym z nich mogą być systemy pokryw, które przyspieszają i ułatwiają gotowanie a także zachowują aromat potraw.

Przykładowe modele garnków, na które warto zwrócić uwagę:

Garnki Fissler Paris:

Garnki Fissler Paris

Polerowane ranty i uchwyty garnków w połączeniu z hartowanym szkłem pokryw i matową stalą korpusów tworzy ciekawą wizualnie kompozycję. Specjalnie dobrane zaokrąglenia wewnątrz naczyń ułatwiają utrzymanie w czystości, a ze względu na wysoką jakość stali garnki można myć w zmywarce. Specjalnie wyprofilowany rant zapobiega skapywaniu płynów podczas wylewania a praktyczna podziałka wewnątrz ułatwia odmierzanie. Komplet można użytkować na wszystkich rodzajach kuchni, w tym indukcyjnych. Grube dno systemu Super-Thermic gromadzi i równomiernie rozprowadza ciepło. Rozwiązanie to zapobiega powstawaniu „gorących wysp” umożliwia energo-oszczędne gotowanie.

Garnki Fissler Solea:

Garnki Fissler Solea

Garnki Solea to ciekawy produkt, który oprócz wysokiej jakości materiałów, dzięki którym można je bez problemu myć w zmywarce i szeregu udogodnień, o których pisaliśmy wcześniej został wyposażony w innowacyjnie zaprojektowany system pokryw.
Nie posiadające stalowego rantu pokrywy można zaczepić w dowolnym miejscu na brzegu garnka, a specjalne dopasowanie rantu naczynia i pokrywy sprawia, że skroplona para zawsze spływa do wnętrza naczynia a nie na kuchnię. Po przesunięciu pokrywy można odlewać płyny z garnków, a specjalnie zaprojektowany rant zapobiega skapywaniu.

Garnki WMF QUALITY ONE:

Garki WMF Quality One

Garnki WMF Quality One zostały wykonane z opatentowanej stali nierdzewnej Cromargan® dzięki której są odporne na uszkodzenia i zadrapania i można je myć w zmywarce. Rączki naczyń zostały oddzielone od korpusów silikonowymi podkładkam, co zapobiega ich nadmiernemu rozgrzewaniu. Lekko zaokrąglony kształt dobrze współgra z kształtem szklanych pokryw. Dobrze dopasowane pokrywy wyposażone są w otwory ułatwiające wydobywanie się pary i pomagają zachować intensywny smak potraw a wyprofilowany rant garnka ułatwia wylewanie płynów. Grube dno systemu Trans-Therm zapewnia równomierne rozprowadzanie ciepła i energooszczędność. Naczynia są niezwykle uniwersalne i nadają się do stosowania na każdym rodzaju kuchni.

4.2. Garnki ceramiczne


O ile tzw. patelnie ceramiczne to naczynia aluminiowe z nakładana twardą powłoką to garnki ceramiczne, o których tutaj mówimy, powstają w zupełnie inny sposób. Warstwa ceramiki to stop wielu minerałów, nakładany przez zanurzenie stalowego korpusu naczynia w płynnej stopionej masie ceramiki o temperaturze 850°C. W ten sposób połączenie warstw następuje przez stopienie dwóch materiałów. Powoduje to, że ceramika nie odpryskuje. Dodatkowe właściwości powłoki to bardzo duża twardość i odporność na zarysowania. Brak zawartości metali ciężkich, a w szczególności niklu ma duże znaczenie dla osób uczulonych na ten pierwiastek.
Naczynia tego typu cechują się energooszczędnością, gromadzą ciepło podczas ogrzewania i długo je oddają, co znacząco wpływa na zużycie energii. Szacunki wskazują, że przy codziennym użytkowaniu garnków przez kilkuosobowa rodzinę ich zakup zwróci się po kilku latach.
Garnki ceramiczne wykonane w tej technologii są bardzo trwałe.

Garnki WMF FusionTec czarne:

Garnki WMF Fusiontec czarne

4.3. Emaliowane


Jeśli chodzi o naczynia emaliowane to odwołujemy się tutaj do austriackiej firmy Riess, nie jest to co prawda firma niemiecka, ale jej produkty stanowią klasę samą w sobie. Firma ta stworzyła naczynia emaliowane, których właściwości są bardzo zbliżone do naczyń ceramicznych, cechuje je podobna gładkość, brak porowatości jak i brak metali ciężkich (w tym niklu).

O ile producentów naczyń stalowych jest relatywnie dużo, to liczący się producenci naczyń emaliowanych i ceramicznych to WMF i Riess. WMF po przejęciu firmy Silit stał się głównym graczem na rynku, oferując naczynia ceramiczne z serii FusionTec.

Garnki Riess rosso:

Garnki Riess Rosso


4.4. Żeliwne


Naczynia żeliwne nie są aż tak popularna jak garnki i są stosowane do zadań specjalnych. Najpopularniejszym rodzajem tych naczyń są garnki emaliowane.

Warto zobaczyć:
garnki niemieckie
garnki czarne
garnki kolorowe
garnki stalowe