Wczytuję dane...

Nóż na prezent dla szefa kuchni. Ze stali nierdzewnej czy ceramiki?

Ostry, lekki, odporny na uszkodzenia, bezpieczny, z drewnianą, a może gumowaną rękojeścią? Dziś podpowiemy ci jakie kryteria warto wziąć pod uwagę przy wyborze noża kuchennego i co tak naprawdę decyduje o jego właściwościach użytkowych.

 

  noże gerlach

Dobry nóż to niekoniecznie ten najtańszy

 

Podstawowym kryterium wyboru noża kuchennego jest materiał, jaki wykorzystano do produkcji jego ostrza. Jeśli nie masz specjalnych oczekiwań, a twoje umiejętności w kuchni sprowadzają się do pokrojenia pomidora na kanapki i odgrzania gotowych pierogów w mikrofalówce, to rzeczywiście - rodzaj materiału nie gra większej roli. Rzecz w tym, że jeśli chcesz sprezentować komuś dobrej klasy nóż, to wybór już wcale nie jest już taki oczywisty.

 

Do wyboru masz noże z ostrzami:

 

  • Ceramicznymi: ceramika charakteryzuje się niską masą własną, ponadprzeciętną ostrością (uwaga – noże tylko dla doświadczonych kucharzy), a przy tym jest znacznie bardziej odporna na ścieranie (patrz: noże ceramiczne w sklepie Tylko Stylowe). Ceramika ma jednak to do siebie, że lubi się szczerbić, więc jeśli zdarza ci się upuścić nóż na podłogę, to nie jest wybór dla ciebie. Ze względów bezpieczeństwa – wyszczerbionych noży ceramicznych pod żadnym pozorem nie wolno już używać.
  • Ze sali nierdzewnej: stal nierdzewna to najpopularniejszy i zarazem najbardziej uniwersalny materiał z jakiego produkuje się noże kuchenne. Zresztą nie bez powodu – stal jest odporna na uszkodzenia mechaniczne, nie wymaga szczególnych umiejętności w ostrzeniu (ostrzenie noży ceramicznych wymaga dużej wprawy), a przy tym charakteryzuje się dobrą relacją ceny do jakości wykonania. Stal może być wykończona na kilka różnych sposobów; producenci często pokrywają ją dodatkową warstwą teflonu lub tytanu.
  • Ze stali węglowej: noży z ostrzami ze stali węglowej być może nie powinniśmy nazywać produktami drugiej kategorii, ale to zdecydowanie najtańsze produkty, które charakteryzują się niską ceną oraz relatywnie przeciętną odpornością na uszkodzenia mechaniczne oraz korozję. Noże węglowe w kuchni to prawdziwa rzadkość – jako że są wrażliwe na wodę oraz działanie kwasów zawartych w potrawach i produktach, szybko pokrywają się matową patyną, wyglądają mało estetycznie, a ich powierzchnia nie jest obojętna w kontakcie z żywnością.
  • Ze stali damasceńskiej: prawdziwe, ręcznie wykuwane noże ze stali damasceńskiej są w zasadzie niedostępne w sprzedaży – głównie ze względu na koszty produkcji. Wykonuje się je wyłącznie na indywidualne zamówienie, a 1 egzemplarz takiego noża to koszt rzędu 2000 – 3000 złotych i więcej.

 

Każdy nóż szefa kuchni powinien mieć możliwie uniwersalny kształt – ostrze bez widocznych nacięć, a rękojeść z wysokiej klasy tworzywa sztucznego lub drewna. Dobrze, jeśli uchwyt będzie wykończony gumowaną powłoką, która ograniczy ryzyko wyślizgnięcia się noża z ręki.

 

Z tych noży na pewno ucieszyłby się każdy szef kuchni

 

1. Noże kuchenne Gerlach : zestaw dla tych, którzy oczekują więcej

 

Noże kuchenne Gerlach

 

Noże z głowniami wykonanymi z wysokiej klasy stali nierdzewnej odpornej na działanie wody oraz kwasów zawarte w produktach spożywczych i potrawach. Ich rękojeści wykończono naturalnym drewnem z delikatnymi, charakterystycznymi dla Gerlacha zdobieniami, dzięki czemu ten zestaw to doskonały pomysł na prezent dla nawet najbardziej wymagającego szefa kuchni.

 

2. Zestaw noży kuchennych na prezent Gerlach: ponadczasowa klasyka

 

Zestaw noży kuchennych na prezent Gerlach

 

Zestaw BergHOFF zaskakuje ponadczasowy wykończeniem – polerowana stal nierdzewna w towarzystwie czarnych, matowych rękojeści i drewnianego stojaka tworzą niepowtarzalną kompozycję odpowiednią do każdej kuchni. Do produkcji wszystkich ostrzy z tego kompletu producent wykorzystał stal nierdzewną, więc bez obaw o korozję i śniedzenie powierzchni wraz z upływem czasu.

 

3. Eleganckie noże ze stali nierdzewnej Gerlach: do pieczywa, mięs i warzyw

 

Eleganckie noże ze stali nierdzewnej Gerlach

 

Noże 991c to kolekcja, która wpisze się we wnętrze każdej nowoczesnej kuchni. Drewniana kaseta stojaka, starannie wyprofilowane rękojeści i ostrza z chirurgicznej stali nierdzewnej imponują nie tylko nam. W zestawie znajdziesz noże do mięs, pieczywa, obierania owoców i warzyw, a także masywny nóż szefa kuchni.

 

Kliknij i obejrzyj więcej noży w naszym sklepie »