loadingimg

Wczytuję dane...

BergHOFF - Tagine Cast Line Auriga 31 cm

Cena:447,48 PLN
Kliknij tu, poinformujemy Cię, gdy produkt będzie dostępny

Wysyłka: produkt archiwalny

średnia: 0.0  ocen: 0
Producent: BergHOFF
  • Model: 2303153
  • Kod producenta: 2303153
  • Gwarancja: 24 miesiące
  • Kuchnie:  GAZOWE, ELEKTRYCZNE, CERAMICZNE, HALOGENOWE, INDUKCYJNE

    Zmywarka: Nie

  • Opis produktu

Tagine Cast Line Auriga 31 cm BergHOFF

Żeliwne naczynie z pokrywą wykonana z kamionki. Wykończenie szkliwem przepuszczającym światło. Wymiary 35,5 x 10,5 cm, pojemność 2.5 L. Nadaje się do użycia w piekarnikach.

Tagine to nazwa marokańskiej potrawy jak i naczynia do jej przygotowywania. Składnikami potrawy mogą być jagnięcina, baranina, kurczak, warzywa czy owoce oraz przyprawy. Danie jest przyrządzane na wolnym ogniu tak długo,  aż nawet najtwardsze kawałki mięsa będą rozpływać się w ustach.

Naczynie tagine idealnie nadaje się do długiego gotowania a wyprofilowanie pokrywy sprawia, że para wodna wraca do wnętrza naczynia podnosząc efektywność przyrządzania potrawy i sprawiając, że danie jest aromatyczne i soczyste, a smaki przenikają się.

Przepis na tagine z kurczakiem morelami i migdałami:

  • 3 piersi z kurczaka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki drobno posiekanego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kuminu
  • ¾ szklanki bulionu warzywnego
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 10 suszonych moreli
  • ½ szklanki migdałów
  • 1 łyżka miodu
  • 1 garść natki kolendry
  • sól i pieprz

  • Na dnie naczynia rozgrzewamy połowę oliwy i układamy tam podzielone na nieco mniejsze części piersi kurczaka przyprawione lekko solą i pieprzem. Smażymy je z obu stron i zdejmujemy z ognia. Dodajemy pozostałą część tłuszczu i teraz smażymy pokrojoną w półkrążki cebulę i cienkie plasterki marchewki. Po kilku minutach dodajemy również drobno posiekane czosnek i imbir. Ciągle mieszamy, by zawartość się nie przypaliła
  • Teraz czas na przyprawy: wsypujemy kolendrę, cynamon i kumin i mieszamy chwilę, aż poczujemy ich przyjemny, mocny zapach. Wtedy zdejmujemy z ognia, dajemy naczyniu  lekko ostygnąć i dopiero wtedy wlewamy gorący bulion
  • Odsączoną ciecierzycę i posiekane grubo morele dodajemy również do naczynia i mieszamy. Na aromatycznych warzywach układamy kurczaka i pieczemy przez godzinę w temperaturze 175 stopni C. Teraz mamy chwilę by grubo posiekać migdały i zrumienić je na suchej patelni
  • Po godzinie pieczenia wyjmujemy ostrożnie nasze gorące naczynie, odkrywamy, kurczaka znów odkładamy na chwilę na bok, a do farszu dodajemy migdały i miód, oraz ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Serwujemy z kuskusem lub bez, ale koniecznie ze świeżą kolendrą, która nadaje mu wspaniałą świeżość.

zamów przez telefon

lista prezentow slubnych